ElektroSmog

Elektrosmog source : GSM antenna on church

In vergelijking met een natuurlijke leefomgeving meer dan 150 jaar geleden, stellen we vandaag vast dat Elektro-Magnetische straling omnipresent is.

Elektrosmog wordt omschreven als de vervuiling door het gebruik van elektrische toepassingen binnen ons dagdagelijkse leven. Tijdens de laatste decennia werden talloze technologieën ontwikkeld die ons helpen het leven aangenamer te maken. De keerzijde van de medaille is dat deze ook de EM straling rondom ons aanzienlijk verhoogd hebben.

Zonder het zelf te willen wordt vandaag iedereen blootgesteld aan Elektromagnetische straling.

De GSM mast in uw buurt, de microgolf oven, de babyfoon, de draadloze internet toegang, de klokradio, de draadloze telefoon op uw werk, een hoogspanningsleiding, het elektrisch deken, zijn allemaal bronnen van elektromagnetische straling.

Sommige bronnen heeft u zelf binnen uw beheer en kan u zelf bepalen wanneer u er aan blootgesteld wordt of niet. Sommige bronnen echter vallen niet binnen uw beheer en daartegen zal u zich moeten beschermen. (GSM mast, Wifi zender van uw buren, hoogspanningsleiding, ...)

 

 Enkele cijfers: 

  • 50%  van de wereld populatie vandaag heeft een draagbare telefoon (2008- 3.3 miljard  GSM's)
  • Het aantal wereldwijde internet gebruikers is verviervoudigd vergeleken met het jaar 2000. (1,5 miljard gebruikers - dit is 23% van de wereldbevolking - bron : Internet World Stats) ; 15% van Internet toegang vandaag gebeurt via draadloos internet (bron : Ipsos)
  • Het Amerikaanse elektriciteitsgebruik is verzevenvoudigd in 2000 t.o.v. 1949